17 June 2014

Minta Diajar Atau Minta Dibuatkan Kerjanya

Mila Jamil 17 June 2014,9:08 AM 2 comments
19 Sya'ban 1435H
بِسْــــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera





Er,,macam ape je tajuk post ni...Entah ada yang paham ke tak...Hehehe...

Sebenarnya macam ni maksudnya...Si A mintak Si B ajarkan dia subjek yang Si A ni tak faham...Jadi,,Si B ni pun dengan baik hatinya fokuslah dekat Si A yang mintak diajarkan ni dengan penuh semangat lagi..Siap berhenti lagi dari buat perkara yang dia buat sebelum Si A ni sampai..

Ok,,sesi mengajar pun bermula...Si A ni plak,,bukan pro sangat dalam subjek yang Si B tak faham tadi tu tapi setakat nak tunjuk sikit-sikit tu boleh la..Tengah-tengah Si A ni explain dengan excitednya,,tetiba dia terpandangkan Si B ni bukan fokus dekat apa yang diterangkan tadi tapi sibuk bermesej dengan orang lain..Jadi,,Si A ni rase..'Budak ni suruh aku ajar ke suruh aku buat kerja dia ni?'..Si A ni rasa kemain lagi bengang..Penat-penat dia explain tapi macam cakap dengan tiang...Sakitnya hati!!!

Inilah yang berlaku dekat Mila dalam 2 ke 3 hari ni...Mila bukan terror sangat dengan subjek-subjek yang dia tanya tu tapi setakat sedang-sedang je lah..Pastu nanti dalam 2 3 hari sebelum exam dia gelisah tak gelisah..Nanti dia tanyalah..'Mila,,macam mana ni?'.Tak pun 'Mila,,kau tak takut ke nak exam ni?'..Dalam hati cakap..'Owh,,pandai pulak nak rasa takut bagai..Masa aku explain hari tu kau buat aku macam orang gila,,cakap sorang-sorang'..Dah time terdesak macam tu baru tau takut..Time kita explain,,terangguk-angguk je kepala tapi mata ngan tangan dekat handphone...

Lagi-lagi kalau tanya pasal akaun..Datang tanya kita hanya bawa soalan sahaja..No pencil,,no draft paper,,and NO CALCULATOR!!!.Geram tak..Nak tanya akaun tau,,bukan tanya sejarah atau bahasa melayu..Pastu mencari pensel kita,,mencari kertas conteng kita,,mencari calculator kita..Macam apa je..Mila tak kesah tapi kita takkan rasa semangat dia nak faham apa yang dia tak paham...

Lagi satu,,belum baca soalan dah tanya macam mana nak buat..Allah!.rasa macam nak lempang je..'Kau nak aku tunjukkan ke atau nak aku buatkan kerja kau..Aku tak kesah kalau kau suruh aku buat tapi bazir masa kau je la suruh aku ajarkan..Kau untung masa pendek,,aku untung masa panjang.'

Tapi,,bila ngadu kat mak..Satu je mak pesan..Kita berkawan memang macam tu..Tak semua anggap kita sebagai kawan dan ada yang anggap kita ni sebagai satu platform untuk dia ambil kesempatan je..Masa ni lah kita boleh tahu siapa kawan yang boleh buat susah senang,,siapa kawan yang hanya dekat tepi jalan je..Tapi,,adab berkawan tetap kena jaga walau macam mana sekalipun...Bila dah jauh dari parents,,kita akan perlukan kawan...kan...

Allah...Rasa lagi senang tak berkawan pun ada..Tapi bila pikirkan kita sebenarnya perlukan dorang,,terpaksa tahankan juga rasa hati ni...Sedih ada kawan macam ni...

Sabar je la selagi mampu..Jangan kata sabar itu ada batas kerana sabar itu tidak terbatas tetapi manusia yang membataskannya...Walllahu'alam...
Alangkah indahnya persahabatan andai tiada pihak yang mengambil kesempatan atas dasar kepentingan diri...

14 June 2014

Giveaway Shawls Lace Beads & Pearls June 2014

Mila Jamil 14 June 2014,9:39 PM 1 comment
TAMAT
16 Sya'ban 1435H
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera

 
 Syarat-Syarat
 Mempunyai akaun Facebook dan Blog.
 Sila copy poster di bawah dan linkkan ke entry asal. 
 Anda WAJIB like Fanpage Beads & Pearls 
 Anda WAJIB  follow Blog Beads & Pearls
 Anda WAJIB follow blog semutrajin (Penaja Bersama)
 Sila buat satu entry khas di Blog anda "Giveaway Beads & Pearls  June 2014"
 Letakkan link penyertaan anda di entry asal. 

 Hadiah

 Tempat pertama: Shawl Manik, Lace dan Swarovski Stones (Warna Hitam)
 Tempat kedua: Shawl Manik, Lace dan DMC Stones (Warna Hijau Tiffany)
Mintak-mintak Ada Rezeki..Amiin...

11 June 2014

2nd GIVEAWAY SAYA NAK: STRIPED SKIRT

Mila Jamil 11 June 2014,1:31 AM 2 comments
TAMAT
13 Sya'ban 1435H
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera

 
 
  SAYA NAK STRIPED SKIRT.
    SEMOGA MURAH REZEKI SAYA. 


09 June 2014

GiveAway Tunai RM500 By SyuhadaBaharudin.com

Mila Jamil 09 June 2014,9:37 PM 2 comments
TAMAT
11 Sya'ban 1435H
بِسْــــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera

Hadiah
Wang Tunai RM50.00 + 1 Sabun Pemutih Carawhite bernilai RM 60.00  x 10 Pemenang.(Pemenang akan dipilih secara random)

Syarat
1. Buat entri bebas bertajuk “Giveaway Tunai RM500 by SyuhadaBaharudin.com~done~
2. Copy banner di atas dan link kan ke entri asal. ~done~
3. Follow Google+ ~done~
4. Like Page ~done~
5. Follow Twitter ~tak ada~
6. Follow Instagram ~tak ada~
7. Tinggalkan link entri anda di ruangan komen. ~done~
Tamat : 30.06.2014

06 June 2014

Giveaway Jun by Syira Lokman

Mila Jamil 06 June 2014,2:22 AM 4 comments
TAMAT
08 Sya'ban 1435H
بِسْــــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera


Jom join Giveaway Jun by Syira Lokman.
Hadiah menarik, rugi kalau tak join :D

 SPECIAL UNTUK PEMENANG
 Lavanessa Swiss Professional Skin Care Treatment 10 pcs Rm125 x1- Akif Imtiyaz
 Halfmoon Glitter Shawl x1 - Efa
Custom Made Lace Shawl x1- Efa
 Novel karya Hilal Asyraf x1- Edo Hayra
 Diy brooch x5- Eymasu craft
 Mini Notebook x1 - Umira

 Kad Blogger x5- Ana Ahmad
 Topup RM5 x2 -Hani
 Topup RM5 x2 - Siti Hajar
 Topup RM5 x2 - Diba

 Topup RM1O x1-Iskandar Daughter
 Topup RM10 x2 -Fatihah
 Edit Full Template x2 - Myra Azmee
 Review blog x 2 -Syira
 Bloglist 2014 x3 - Syira


 TOP REFERRAL

 Tapak iklan PERCUMA x2 (Kekal sampai hujung tahun) -Syira

 Mudah kan? jom ramai2 memeriahkan Giveaway Jun by Syira Lokman ^_^
Tamat : 17 Jun 2014

05 June 2014

Mrs Erry 2nd Giveaway

Mila Jamil 05 June 2014,12:18 AM 6 comments
TAMAT
07 Sya'ban 1435H
بِسْــــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera


Hadiah-hadiah yg bakal dimenangi melalui cabutan
 telekung lycra untuk 1 pemenang (mengikut warna pilihan pemenang)
set shawl + sepasang brooch untuk 1 pemenang
produk kesihatan zinc untuk 1 pemenang
 wang tunai RM20 untuk 1 pemenang
 sehelai baju untuk 1 pemenang
 tudung bawal untuk 2 pemenang
 sepaket tamar cocoa untuk 1 pemenang (ada 20 sachet)
 sebentuk brooch untuk 1 pemenang
 topup 10 untuk 2 pemenang (mana-mana rangkaian)
 hand phone sticker untuk 3 pemenang
 sabun beras untuk 1 pemenang
 fridge magnet untuk 1 pemenang
 topup 5 untuk 5 pemenang (mana-mana rangkaian)


Hadiah istimewa untuk top referral
 edit full blog bernilai RM50 untuk 1 pemenang

Tamat : 12 June 2014